torsdag 28 maj 2009

Attjo!!


Jag har åkt på en sju hellsikes förkylning. Så här sitter jag med näsduken i högsta hugg, en "Fisherman´s friend" smältandes på tungan och en C-vitamin brus som håller på att lösas upp i vattenglaset. Egentligen skulle nog det bästa vara att hälla upp en redig whiskey,som tar kål på alla basillusker. Problemet är bara att jag tycker det är så förgrymmat äckligt... Och jag har redan den där typiska Tom Waits-stämman.

Vet ni förresten varför man säger prosit när någon nyser? Enligt gammal folktro hade man en föreställning om att onda andar flyger in och ut när man nyser. Genom att säga prosit, som betyder något i stil med "må det gynna dig", önskade man istället att goda andar skulle flyga in. Rart kan man tycka och visst kan det vara kul att säga det på ren jäkelskap när någon fått ett rejält nysanfall. Då blir det mer som att hälla salt i såret snarare än att önska personen något gott. Många personer anser det dock vara en artighetsfras. De kan knappast ha varit med om när någon släppt ut luft från de bakre regionerna. Där snackar vi onda andar. Ibland kan det nästan kännas som att det är djävulen själv som hälsar på, men inte fasen finns det något standardiserat uttryck för att driva bort det onda där inte...
Nog om detta...

Helgen närmar sig med stormsteg och metrologerna har mer eller mindre lovat medelhavsvärme här i norr. I synnerhet söndagen ser väldigt lovande ut med sol och 30 grader!! Fantastiskt! :-D I helgen ska vi till A & C och hjälpa dem att bygga altan. Eller kanske inte jag då, men sambon... Men jag är väldigt duktig på att titta på när andra arbetar! Gärna tillbakalutat i en solstol med en kall lemonad i handen, eller ett glas mousserat... :-)

I afton har jag sålt i väg en sänggavel som vi gjort av en gammal spegeldörr. Jag tyckte den blev väldigt fin och ska nog se till att vi gör en till våran säng också. Tjejen som var här gick igenom samtliga möbler i hemmet och frågade om än det ena än det andra var till salu. Så hon for även härifrån med ett linneskåp som jag blev överlycklig över att hon ville köpa. Jag köpte det av ett par som rökte inomhus så hela skåpet stank vedervärdigt fastän jag målat det, så jag har inte velat stoppa in något i det skåpet av rädsla att allt skulle börja lukta räv och nu blev jag äntligen av med det! :-) Hon trodde att ättika skulle ta bort doften och det har jag visserligen inte prövat. Hoppas nu bara att det hjälper!

Nu ska jag krypa till sängs och läsa Lantliv som damp ned i brevlådan i dag. Det kallar jag vardagslyx!
Ha nu en riktigt skön helg i det (förhoppningsvis) vackra vädret!!

Kram/

Johanna

2 kommentarer:

Maria sa...

Åh stackars du som måste vara förkyld:( Hoppas att du mår bättre i helgen om det nu ska bli så varmt=) Jag ser fram emot en skön helg i solstolen! Sitter och kollar på vädret med datorn i knät och dom spådde 29grader på lördag=) Jippi!!!
Krya på dig!

Adam sa...

Woo, Tom Waits..! Du måste vårda din förkylning ömt.