lördag 3 april 2010

Påsktider


Vilket väder påsken ändå har erbjudit! Både i går och idag har solen lyst från en nästan klar himmel! Som varmast har vi haft +9 grader!! Vi har såklart tagit tillfället i akt och vistats ute all tid vi bara kunnat. Och nu har det börjat töa på allvar. Trottoarerna är så gott som snöfria men än har vi myyycket snö kvar...
Igår fick även grillen åka fram. Första grillningen detta år. Å himmel o pannkaka så gott det var. Minnet av smaken på grillat hade falnat men väcktes nu till liv igen. Mums säger jag bara!

Det som stod på menyn denna afton var marinerad fläskfile med coleslaw och grekiska grönsaker i ugn. Recepten kommer nedan.




Coleslaw:


0,5 vitkålshuvud, litet
1 morot
1 gul lök
1,25 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 tsk socker
salt och peppar

Gör så här:

1. Strimla vitkålen fint. Lägg strimlorna i ett durkslag. Häll kokande vatten över kålen två gånger. Låt kålen kallna.


2. Skala och riv moroten. Skala och finhacka löken. Blanda samman morot och lök med vitkålen.


3. Rör ihop majonnäs med gräddfil, fransk senap, socker och vinäger. Smaka av med salt och peppar.



Grekiska grönsaker i ugn

500 g mjölig potatis
600 g squash
4 st mogna tomater
1 stor rödlök
1 gul paprika
4 st vitlöksklyftor
1/2 brk krossade tomater, (200 g)
2 dl grekisk yoghurt
1/2 dl olivolja
3 tsk timjan
salt
nymalen svartpeppar
200 g fetaost
1 1/2 dl svarta oliver
saft från 1/2 citron

1 Sätt ugnen på 225 grader. Skala och tärna potatisen i 1– 2 centimeter stora kuber. Skär squashen i knubbiga bitar, skär paprikan i ganska stora bitar, klyfta tomaterna, skär löken i klyftor och hacka vitlökenn.
2 Blanda grönsakerna i en ugnssäker form. Häll över de konserverade tomaterna, olivoljan och timjan. Klicka på den grekiska yoghurten i teskedsstora "kluttar". Krydda med salt och peppar och blanda om.
3 Stek grönsakerna i mitten av ugnen tills de är mjuka, speciellt potatisen. Det tar cirka 45 minuter.
4 Fördela oliverna över grönsakerna och smula över fetaosten när ungefär 10 minuter av stektiden återstår. Pressa över citronsaften.



Fortsatt trevlig Påsk!

Kram
/ Johanna

Inga kommentarer: