lördag 21 mars 2009

Vilket universalmedel !


Hittade denna information på ekosens.se/tipsochrad/attika.html och kan bara konstatera att ättika verkar lösa det mesta... Här har man gått och köpt dyra specialmedel för att göra det som kan göras med innehållet i den lilla flaskan. Gah! Jag skyller på tv-reklamen...

Rengöringsmedel
1. Tar bort kalkavlagringar på diskbänkar och tvättställ, runt kranar och i vatten- och kaffekokare: Häll lite ättika på den rostfria bänken eller tvättställsporslinet och kladda ut över hela ytan. Vänta en halvtimme eller så och torka bort med en trasa uppblött i vatten. Klart! Riktigt kraftiga avlagringar tas bort genom att ett hushållspapper genomblött med ättika får ligga på kalken över natten. OBS, använd inte på marmor eller andra stenmaterial.

2. Häll lite ättika i vattnet i
toalettstolen och låt vara över natten. Borsta runt med toaborsten och det bruna i porslinet är väck!

3.
Avlagringar i vatten- eller kaffekokare: Fyll med vatten till minimimärket på behållaren, häll i ca 1/2 dl ättika och slå på kokaren. Skölj genom att köra rent vatten upp till maximummärket ett par gånger. (Funkar för ångstrykjärn också - ja faktiskt på alla rör, behållare och hål som kalkar igen för att vattnet är hårt.)

4. För att göra ren
duschkabinen: ättika direkt på trasan - skölj med vatten.

5. Urinavlagringar i husdjursburar: Häll ättika direkt på fläckarna och skrubba.

6.
Egen fönsterputs görs lämpligen av vatten, diskmedel och ättika - ingen efterputs behövs! 7. Putsmedel: blanda ättika och salt. (salt är ett bra putsmedel överhuvudtaget).

8. Mögligt och algangripet tyg och trä: tvätta med ättika i vattnet.

9. Nersotade glas i
braskaminer blir rena med ättika.

10.
Saltränder på mocka och läder: ättika direkt på trasan (fetta eventuellt in efteråt).

11. Ugnsrengöring: en tallrik med ättika i 50° i en timme - torka ur och skölj med vatten.
Som luftrenare eller rättare sagt
luktborttagare

12. Ett fat eller ett glas med ättika och lite vatten tar bort röklukt.

13. Har du katt är du bekant med fenomenet
kattkiss på fel ställe. Ättika tar bort kisslukten och gör i många fall att kisse inte vill sätta sig där igen, dvs. gör du ren kisslådan med ättika för att få bort lukten, riskerar du kanske att kisse inte vill sätta sig där längre - ditt val. Faktiskt: ättika tar bort de flesta lukter så länge vätskan finns kvar. När den är borta kommer lukten sakta tillbaka ifall källan till odören inte också avlägsnats. Fast disktrasan blir ganska luktfri efter att ha legat i vatten och ättika ett tag.

Tvätthjälp
14. Fläckborttagare: Frukt och bärfläckar går ofta bort med med lite ättika i tvättvattnet.

15. Som sköljmedel: i diskmaskinen för att undvika kalkfläckar på t.ex glas (en halv dl i sköljfacket). Ättika i sköljvattnet för handdisk av glas gör att de självtorkar utan fläckar.

16. Låt missfärgade glasföremål stå med en vatten-ättikablandning i över natten eller lägg föremålen i blandningen. Skölj och gnid eventuellt med trasa/borste och skölj - rent och fint!

17. Skölj svettluktande kläder i vatten med ca 1/2 dl ättika.

1 kommentar:

Vardagens guldkorn sa...

Många bra tips! Och miljövänligare än alla flaskor och medel i butiken =0)
Kram Linda