måndag 9 november 2009

Det lackar mot glögg


Jag har en liten bekännelse som jag... ehum... skäms lite för....
Nu när snön och kylan anlänt så kommer även julkänslorna smygande... Så till den stundande helgen så tror jag att vi ska tjuvstarta adventsmyset med att ta en liten slurk glögg. Bara en liten, liten slurk. Det är ju så gott och mysigt... Sen att jag kommer att vara less på glöggsmaken lagom till 1:a advent gör väl ingenting...
Jag och Adrian har faktiskt redan hunnit baka en pepparkaksdeg oxå, så nu är det bara gorgonzolan och glöggen som saknas :-) Har man gjort A så måste man ju göra B, eller hur?

Skulle gärna vilja prova årets Blossa glögg med smak av clementiner. Låter gott och väldigt juligt tycker jag. Men jag är även lite nyfiken på att prova Smålandsglöggen. Få se vilket valet faller på...


Här nedan kommer jag och samla lite tips på glöggrecept, tilltugg och snask som passar bra till glöggfesten!

Hemgjord glögg

6-8 glas
1 flaska fylligt rödvin, förslagsvis spansk rioja eller navarra
1 dl starksprit som eau-de-vie, konjak, calvados, brandy eller liknande
15 kryddnejlikor
3 kanelstänger
1 tsk krossad kardemumma
1 liten bit färsk skalad ingefära eller 3 krm mald
2 bitar pomeransskal
2 dl strösocker
Blanda allt i en kastrull. Man behöver inte ha alla kryddor i. Värm spriten på medelvärme så hinner sockret lösa sig, högst 70 - 80 grader. Plocka upp kryddorna eller sila glöggen. Servera med skållade mandlar och russin. Glöggen blir godare om kryddorna får dra i spriten över natten. Ytterliggare en variant med mer karamellsmak blir det om man smälter sockret i kastrullen till ljusbrun färg innan man häller på vinet. Se upp när du häller på vinet, det fräser. Häll bara på 1/3 av flaskan och koka tills det stela sockret löst sig. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och värm till 70 - 80 grader.

Mumma
Se till att alla ingredienserna är väl kylda innan ni blandar.
Till 2 liter:
6-10 glas
2 flaskor mellanöl à 33 cl
1 - 2 dl Portvin eller Madeira
1 läsk som sockerdricka eller 7-up
3 flaskor porter (mörkt öl) à 33 cl
Eventuellt rivet citron- eller apelsinskal
Blanda allt i en kanna. Garnera eventuellt med fint rivet citron eller apelsinskal, cirka en tesked.

Pepparkakscheesecake

8 port

100 g pepparkakor

1 dl kesella (1 %)

Fyllning:

2 ägg

1 dl socker

1 1/2 dl lingon eller 1 dl lingonsylt

1 burk kesella (10 %)

lingon till garneringen

Kör pepparkakorna i en matberedare. Blanda kaksmulorna med kesellan i en bunke. Tryck ut degen i en form med lösstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Se till att degen går ända upp i kanten. Förgrädda i 200 grader i 5 minuter. Vispa ägg och socker vitt och porsöst. Kör lingonen i en matberedare. Tillsätt dem och kesellan till äggsmeten. Häll fyllningen i formen. Grädda i 30- 40 minuter tills fyllningen har stelnat. Servera kall med lingon.


Panerad Brieost med honung och pistaschnötter

Ingredienser


450 g fast brieost

1 dl skalade pistagenötter

3 msk flytande honung

(flingsalt)

Panerad Brieost med honung och pistaschnötter


Gör så här
Rosta nötterna i torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Hacka dem grovt och smaksätt med flingsalt.

Skär osten i 1x1 cm stora kuber. Doppa ostbitarna i honung. Om honungen är trögflytande kan man köra den i mikron några sekunder. Panera varje ostbit med nöthacket. Serveras rumstempererade.


Bacondadlar

Linda in dadlar i bacon och baka i 200 graders ugn tills baconet är knaprigt i kanterna. Oväntat gott.

Gorgonzolabollar
En klassiker, men det gör dem inte mindre goda....

Du behöver:

24 små pepparkakor
150 g gorgonzola

Gör så här

1. Stöt pepparkakorna i en mortel.

2. Forma osten till små bollar och rulla
dessa i pepparkakssmulorna.

3. Låt den ligga kallt en stund innan
servering.


Adventskaka med saffran och glögg


Det här behövs:
25 g jäst för söta degar (1/2 paket)
2 1/2 dl mjölk, 37°
1/2 g saffran
3/4 dl strösocker
1 krm salt
ca 7 dl vetemjöl
75 g smör, mjukt

Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör, mjukt
1/2 dl russin
3 msk glögg

Pensling:
1 ägg
Dekoration:
50 g mandelspån
florsocker
Ugn: 200°
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt stött saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Blanda till en deg. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
2. Mixa mandelmassa, smör, russin och glögg till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i två bitar som kavlas till runda plattor, ca 30 cm i diameter. Lägg en degplatta på en plåt med bakplåtspapper.
3. Bred fyllningen på plattan, spara en ca 2 cm bred kant. Pensla kanten med vatten. Rulla upp den andra degplattan på kavelpinnen och rulla ut den över fyllningen. Tryck ihop kanterna med handen.
4. Klipp ett flätmönster runt om kakans kant och vik degflikarna inåt. Låt jäsa, ca 30 minuter. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan svalna på brödgaller. Pudra över florsocker före serveringen.
Tips!
Låt gärna russinen ligga och dra i glöggen, ca 1 timme.



TREVLIG HELG!

Kram /
Johanna























2 kommentarer:

In my house sa...

Hejsan hej och tack..... Lamporna kommer från min leverantör House doctor,,,, Kostar ca: 1600kr st.... Är du intresserad av dom???? finns i silver och vitt!!!! För jag ska beställa just dom lamporna till en kund snart!!!! så hör av dig om de låter intressant!!! =)=)=)=)


Stor kram j

Jannica sa...

Pepparkakscheescake lät ju verkligen så himla smaskigt! Det ska jag prova nån helge framöver :-). Godsaker är man ju svag för ;-)