söndag 1 november 2009

Slappardag


Tuff helg... :-)

Idag har det varit en riktig slappardag, det enda vettiga vi gjort var att vi for en sväng på loppis. Hittade lite smått och gott. Bland annat en söt Brio-dockvagn i retromodell till Livia och en jordglob och lite lego till Adrian.




Igår hade vi middagsbesök av Ola, Mikaela, Adam & Carro. Under tiden karlarna slappade i soffan och såg på hockeyn så stod vi tjejer i köket och höll koll på kastruller och barn. Rättvist , jag undrar jag?!
Det som stod på menyn denna kväll var
chevretoast till förrätt, och fläskfilegratäng med ädelost till varmrätt.

Här nedan kommer recepten:


Fläskfilégratäng med ädelost

För 4 personer



Ingredienser

Ca 800 g potatis
Ca 200 g palsternacka
1 kruka timjan (hackad)
1-2 vitlöksklyftor (hackade)
Salt
Vitpep par
3 dl mellan eller vispgrädde
600-700 g fläskfil é
Smör (till stekning)

Toppin g:
140 g ädelost
2 dl crème fraiche
30 g valnötter (h ackade)

Gör så här:

Skala och skiva potatis och palsternacka.
Varva skivorna (potatis och palsternacka) i en smord form med timjan och vitlök. Översta lagret ska i huvudsak bestå av pota tis.
"Krydda rikligt mellan varven".
Smaksätt grädden med salt och vitpeppar och häll den över gratängen.
Grädda i 225 grader i ca 40 min.
Putsa fläskfilén och skär den i por tionsbitar.
Bryn dem runtom i smör och krydda med salt och vitpeppar.
Mosa ädelost, blanda med crème fraiche och d e hackad e valnötterna.
Lägg köttbitarna på gratängen och top pa med ostmassan.
Ställ in i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 20 min eller tills köttet är klart.
Garnera med persilja.
Servera en sallad till.



Chevretoast

Ingredienser

6 skivor formbrö d
1 rulle chevre (200 g)
Smör
Vitlök
Valnötter
Flytande hon ung
Ruccolasallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Blanda smör och pressad vitlök. Bred på bröden.

Dela chevren i skivor och lägg på efter tycke. Gratinera i ugnen tills chevren har mjuknat. Fördela ruccolan på tallrikar. Lägg på bröden. Toppa med valnötter och honung.


På fredagen efter jobbet åkte jag och familjen till pappas grav för att mysa till det. Det är verkligen magiskt vackert på kyrkogården denna helg. Hela platsen var som inbättat i ett mjukt sken av lågor från gravlyktor... Det råder verkligen ett lugn som ingen annan stans. Adrian blev lite sorgsen i lilla hjärtat och saknade morfar, fastän han aldrig fick träffa denna underbara människa... Han undrade när dom skulle få träffas. Vad svarar man på det utan att låta grym?! Han har mycket att lära än, min lilla trollunge. :-)

Igår kom ett par och kollade på bordet som jag la ut på Blocket i fredags och dom gillade det så nu är jag på jakt efter ett nytt att fö rvandl a. Det var egentligen det jag var ute efter idag på loppisen men hittade tyvärr inget.


Förra helgen var ju jag och Carro i Köpenhamn. En resa vi sent ska glömma... Haha! Nä, vi hade faktiskt lite otur må jag säga...Jag kommer kanske att berätta mer detaljerat om det en annan gång :-) Men vi har i alla fall lärt oss något till nästa gång. Men summa summarum så hade jag en väldigt lugn och trevlig helg. Det shoppades dock knappt något i inredningsväg i köpenhamn. Däremot i Malmö på vägen hem hittade jag både det ena och det andra.

Här får ni ett axplock:

Skorplådan från Granit, Rapsoljan från Granit, Röd plåtburk "Smått & Gott och rött doftlju s från Lagerhouse Allt inköpt i Malmö

Fruktkorg från Granit i Malmö


Jag hoppas att ni alla haft en fin allhelgonahelg!

KRAM
/

Johanna

1 kommentar:

karina sa...

Vilket superfint hem ni har! Gillar också att måla möbler "shabby chic" så jag hittade hit att jag googlade å via styleroom. Många fina bilder där! Ha de gott / Karina