måndag 13 september 2010

Helgbestyr


Helgen har passerat och ny arbetsvecka tar vid. Tycker verkligen veckorna springer iväg i makalös fart nu.

Hösten verkar ha tagit ett rejält tag om moder natur. Höstlöven singlar sakta ned mot backen, morgonen är kall och luften är frisk. Men solen skiner och naturen sprakar i varma, starka färger, så det är bara att passa på att njuta så länge det varar.
Hösten är vacker!

I helgen har vi varit hemmavid och pysslat. Barnen har bakat äppelpaj av äpplen som grannarna kommit över med, dom tyckte sig ha alldeles för mycket äpplen, och undrade om vi ville ha en låda, och vem är jag att göra dem besvikna?! Som grädde på moset fick jag också en burk med färska kantareller som dom plockat. HÄRLIGT!
Pajen som barnen bakade blev kanongod, vi prövade ett nytt recept som jag tycker ni ska prova nästa gång ni är i bakar-tagen!


Knäckäppelkaka

4-6 portioner

Ingredienser
Pajdegsbotten:



2 dl vetemjöl
100g smör
2 msk vatten

Fyllning:
4-5 äpplen
100 g nötkärnor
75 g smör
¾ dl socker
2 msk vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl

Till servering:
2-3 dl vispgrädde

Gör så här:
Hacka samman mjöl och smör direkt på matbordet eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt den vila på kall plats en stund.

Kavla ut degen. Kläd en rund form, gärna med löstagbar kant.
Grädda i ugn 200 grader ca 10 min. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Hacka nötkärnorna grovt.
Blanda nötkärnor, smör, socker, grädde och mjöl i en kastrull.
Låt smeten sjuda upp under omrörning.

Lägg äppelklyftorna i pajdegsformen och bred ut knäcksmeten ovanpå. Grädda i ugn, 200°, ca 20 min tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått färg. Lossa kakan ur formen
Vispa grädden och servera den kall till den ljumma kakan.


Jag har klätt om en stol som står på punchverandan och städat bort sommaren ute på gården. Lite vemodigt, men det måste ju dessvärre göras förr eller senare...


Ha en fin vecka!

MORSNING KORSNING!

/ Johanna

1 kommentar:

Vardagens guldkorn sa...

Låter som en mysig helg, och god =0) Kul med nya recept, lägger det till samlingen.
Ha en bra vecka!
Kram Linda