lördag 24 januari 2009

Trots ALLT


Införskaffade för en tid sedan Trotsboken av Malin Alfvén och Kristina Hoffsten. Detta för att min treåriga son milt sagt, börjat få tendenser av att inte alls vilja göra det som jag vill han ska göra. Han gör motsatsen till det... Detta har snart pågått i ett år och det känns som att det trappas upp heela tiden. Och jag ska villigt erkänna att det inte är helt lätt att hantera som förälder.
Allt blir en strid.
Det bråkas om allt från att borsta tänderna, klä på sig, hur man kliver in i en bil, sockar som på något mystiskt sätt inte stannar kvar på fötterna, till hur man beter mot sin lillasyster. Puh!
Det är härligt med barn...


Tillbaka till boken. Det jag kom fram till efter att ha läst några sidor var att det egentligen är något bra med trots
trots allt. Barnet utveclklas. Detta är svårt att förstå just i detta nu. Det känns snarare som allt invecklas.
Ur boken:

"Han har kommit i trotsåldern" suckar vi föräldrar när barnet plötsligt blir sturigt, avigt, trotsigt eller ilsket, ja allmänt omöjligt. Som om det fanns en enda trotsålder! I själva verket består livet av många olika perioder av trots. Och väl är det. Trots leder till mognad och utveckling. Man kan faktiskt säga att trots och utveckling går hand i hand, att båda behövs.

Det är alltså inget fel när barnet plötsligt är på tvärs. Däremot kan det vara väldigt jobbigt. Det som fungerade så bra tidigare, fungerar plötsligt inte alls. Vi känner inte igen barnet. Vi oroar oss för hur vårt jobbiga barn kommer att fungera tillsammans med andra barn och med vuxna, hur det kommer att bli bemött. Vi anklagar oss själva för att vi har varit för eftergivna eller för stränga. Vi känner oss misslyckade som föräldrar och plågas av dåligt samvete. Vi drömde ju om att bli förstående, mogna och kloka föräldrar och så står vi där och skriker, straffar, hotar och bär oss åt som en 3-åring vi med.
Man känner igen sig i mångt och mycket. Att veta att det är normalt och att det faktiskt går över.

I fortsättningen då han trotsar ska jag komma ihåg att "han utvecklas". Då blir det förmodligen lättare att hantera :-)
Denna bok vill jag nog också lägga till samlingen, "Överlevnadstips för småbarnsmamman" av Louise Hallin & Linda Nyberg.Beskrivning:
Dåligt samvete har nog mammor haft både förr och nu - tiden tycks aldrig räcka till för att vara "den perfekta mamman". Men frågan är om inte 2000-talets mamma har det värre än tidigare generationer.


Idag gäller kraven inte bara att ha det perfekta hemmet, kvinnan förväntas också vara den perfekta hustrun/modern och en sexig attraktiv partner med ett spännande jobb.
Vad ska man då prioritera i sitt kaos till liv? Hur ska man få ihop pusslet med alla dess kantiga bitar?


Linda, själv tvåbarnsmamma med kronisk tidsnöd, har ställt frågor till Louise som har stor erfarenhet av ämnet småbarnsliv. Resultatet har blivit en mycket personlig bok med tips för den stressade småbarnsmamman.
"Vi ville göra en bok som skulle kunna bli som en vän i nöden, någon man vänder sig till för att få hjälp och stöd, och kanske kan vår bok också göra livet lite roligare och lättare under de där intensivaste åren. I så fall har vi lyckats!"


Ha en bra dag!

Tjing!

/ JohannaInga kommentarer: