måndag 30 mars 2009

Doft av nybakat bröd...

Sambon har på eget initiativt bakat bröd i dag. Jättegoda dinkelbullar. Något han för övrigt sa att han skulle börja göra kontinuerligt. Det låter ju verkligen underbart måste jag medge! :-)
Receptet han gick efter var detta:
Ingredienser
35 g färsk jäst (3/4 pkt)
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 dl vetemjöl special
Ekologiskt ägg till pensling
Flingsalt och extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.

1. Smula jästen i en bunke.

2. Krossa kummin och anis i en stenmortel.

3. Lägg smöret i en kastrull och koka upp det med kummin, anis och honung.

4. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

5. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.

6. Blanda i mjölet lite i taget, börja med dinkelfullkorn sen graham och siktat dinkel och till sist vetemjöl special. Degen ska släppa i kanterna men fortfarande vara lite kladdig.

7. Arbeta degen i bakmaskin. Den här degen kräver lite längre tid än vanligt, cirka 20 minuter.

8. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur, cirka 30 minuter.

9. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

10. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Rulla till bullar och jäs dem under bakduk på en plåt, cirka 60 minuter.

11. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö flingsalt och orostade solrosfrön och pumpakärnor över bullarna.

12. Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.


Idag har jag varit till frissan. Min favoritfrisör hade äntligen kommit tillbaka från mammaledighet. Om hon visste vad efterlängtad hon varit! Jag pratar förstoss om Jenny L på Klipp1. Jättego tjej som är grym i sitt arbete! Jag behöver knappt säga hur jag vill ha det. Hon förstår på något sätt ändå precis hur jag har tänkt ... :-) Och jag litar till 100 % på att hon gör ett bra jobb. Än så länge har hon inte gjort mig besviken :-) Efter frisörbesöket så smet jag in på Spets och ting, vilken underbar butik det är. Tipsade sambon (ang födelsedagspresenter;-) att gå in dit. Blunda och peka på första bästa. Och jag skulle garanterat bli mer än nöjd!

Det blev ingen loppis i går. Sambon hade tagit "min" bil till jobbet, så jag hade liksom inte en chans att ta mig i väg. På något vis så känns det som att det var lite planerat från hans sida... Hrmpf!

Istället satt jag och försökte få ordning på arbetsschemat. Vilket straff! Efter många om och men så fann jag en lösning som känns okej. Problemet med mitt jobb är att jag har 4 olika ställen som jag ska flänga omkring på så det är inte helt lätt att få ihop det alla gånger. Det är ju inte bara jag som bestämmer heller utan det ska matcha andras scheman också. Men nu ska jag känna om detta fungerar i praktiken. Gör det inte det så är det ju bara att göra om det...

Nu ska jag gå och måla lite!

Ha de gott!

Kram/

Johanna


4 kommentarer:

Anna-Paulina sa...

Hejsan. Första gången här. Vilket fint hem du ser ut att ha och dom där frallorna såg verkligen lockande ut. Ha det bra.
/ Anna-P

Anna-Paulina sa...

Tack så mycket. Det får du så gärna göra = )
Kram

Sara sa...

Det är inte varje dag man hör talas om en karl som bakar :P

Ulrika - foto - Jonasson sa...

Tack för att du delade med dig av det där goa receptet =)