måndag 6 juli 2009

Semestertider

På väg upp till fikastugan på Bjuröklubb....

Vår dator tog en semestervecka för ca 1 vecka sedan. Den gick plötsligt inte att få igång. Rackarns elände! Panik utbröt. För inte hade vi sparat några bilder de senaste månaderna inte. Jag befarade förstoss det värsta, dvs att varenda bild var raderad för evigt men tack vare Säterhill Data så löste sig allt till sist. Men de trodde att detta kunde hända igen och rådde oss att kopiera upp alla bilder omgående för att vara på den säkra sidan. Sagt och gjort! :-) Hädanefter kommer vi kontinueligt dels att bränna ut bilderna på skiva och börja framkalla guldkornen. Vill aldrig mer känna mig så maktlös som jag gjorde då jag anade att alla bilder 1 år tillbaka skulle vara borta för evigt...
Ja, nu funkar i alla fall datoreländet så jag passar på a
tt skriva ett litet inlägg i alla fall!

För en vecka sedan hade jag besök av Maria & hennes lilla My (http://miasvardag.blogg.se/).
My är en liten relativt nyfödd liten söt tös som verkade vara hur snäll och go som helst! Det var jätteroligt att få besök av dem för det är sannerligen inte ofta vi setts på senaste tiden. Men då bor vi ju väldigt långt ifrån varandra också. Väldigt onödigt tycker jag :-) Hon hade med sig en present vid sitt besök, den finaste termometern jag sett! Är den inte fantastisk?!Tack snälla söta Maria!!

I veckan har det varit stadsfest i staden. Så efter att vi hämtat upp Mickes mamma på busstationen under torsdagen så drog vi oss sakta in mot festligheterna. Vi intog lite lunch på området och en och annan godisrem. Adria
n ville så klart åka lite karusell vilket känns så självklart att göra när det är festival, för alla utom mig då. Jag vet inte om det har med åldern att göra, för jag har verkligen älskat att åka allehanda karuseller tidigare, men sen ett par år tillbaka så ändrades detta av någon märklig anledning. Jag tror jag tänker föör mycket på konsekvenserna om något skulle gå käpprätt. Så det var Micke som fick sig ett åk eller två. Visserligen rör det sig om barnkaruseller, men gudarna ska veta att vissa av dem kan vara ganska otäcka även dem!
På fredag morgon packades picknickkorgen och det bar av mot Lycksele djurpark. Perfekt väder för ändamålet och glada barn och en glad svärmor i bagaget. Väl framme så klappades det får och getter, matade
s stenbockar, tittade på lodjur, älgar, renar, kronhjortar, rådjur, björnungar, rävar och vargar och en massa andra djur. Det blev även här en del karusellåkning. Och den här gången var det jag som fick ta rodret...

Berg och dal-banan... Hej bara vad det kittlade i kistan! :-)


Adrian och pappa i motorbåtarna :-)

Efter en hel dag på djurparken började snart magarna kurra, så svärmor bjöd oss alla på restaurang Knut´n. Jag åt norrländsk rödingfile. Kalasgott var vad det var! Sen mätta och glada bar det hemåt för en filmkväll i soffan med allt som där hör till!

Under lördagen bar det av mot trädgårn där jag köpte
mig ett par rosenbuskar av sorten "Prärie Dawn", samt lite ettåriga blommor som svärmor hjälpte mig att plantera. Trädgården blev genast så mycket trevligare att vistas i. Rosorna var ljuvliga. Nu hoppas jag bara att dom kommer att växa och frodas här hemma och sprida sin ljuvliga doft...
På eftermiddagen dukades det upp för sommarens första surströmmingsskiva, men rätt som det var så dök Helena, Ante och lilla Elvira upp så det blev en härlig blandning av både tacos och sur
strömming denna afton.

Igår var vi iväg på loppis. Jag fyndade en söt picknickkorg och en blommig kaffekopp.


Men hittade denna gång väldigt många fina möbler som jag gladeligen hade låtit följa med mig hem. Men så blev inte fallet.... Ibland måste man bara behärska sig, hur svårt det än kan tyckas vara... :-(
.

Idag har det målats lite möbler, bla. detta skåp och en spegel.


Det har även planerats lite om det kommande giftemålet. Vårat alltså.
Det kom slutligen ett frieri! Och tänka sig, ja sa JA!!!!
Mer om detta kommer inom kort.
Peace out!

/ Johanna


8 kommentarer:

Tant brun sa...

Ett stort grattis:-)hoppas ni får ett underbart bröllop!
Kramar A

Anonym sa...

Hej,

har tittat på kmånga av dina bilder och måste säga att du har ett fantastiskt hem! Måste bara fråga hur och vilken färg du använder när du målar om dina möbler. Bara grunda och vitmåla och sandpappra lite efter eller vaxar du och grejar??

Johanna sa...

Hej Anonym!! Vad roligt att höra! Det värmer!
Du undrar hur jag jobbar med möblerna? Här följer beskrivningen:

Är möbeln målad – slipa, spackla, målartvätta etc. Man behöver INTE ta bort den gamla färgen men den bör vara mattslipad så färgen du ska måla med fäster ordentligt.

Är möbeln INTE brunmålad bör den först (efter slipning) målas i en chokladbrun eller brunröd grundfärg. Be färgaffären bryta till en nyans som du tycker om (kolla färgkarta).

Måla sedan med en antikvit vattenbaserad grundfärg, t ex färgnr S-0502-Y. Måla ca 3 ggr tills det täcker ordentligt. Grundfärgerna kallas V-slip eller Häftgrund beroende på fabrikat.

När färgen är torr slipar du kanterna och där du vill ha ”slitage”, med t ex våtslippaper 180. (fråga i färgaffären). Praktiskt att använda istället för vanligt sandpapper som dammar när du står inomhus. Våtslippapper doppar man i vatten och slipar sedan. (Vattnet binder ju slipdammet). Använd en torr trasa att eftertorka med.

Är möbeln trären - täck alla kvistar med kvistlack eller shellack. Annars blöder de igenom färgen och det blir fula, mörka fläckar.

Endera målar du möbeln med en brun eller brunröd färg (som ovan) eller så målar du vitt direkt. Effekten när du ”antikslipar” blir inte så ”stark” som när du har ett mörkt underlag men det blir väldigt fint ändå.

Är möbeln betsad – betsen kommer med största sannolikhet att blöda igenom färgen och därför måste man ”stoppa” den processen. Det finns två sätt. Endera målar man första lagret med en oljebaserad grundfärg eller så stryker man ett lager shellack eller kvistlack på möbeln innan man fortsätter som jag beskrivit ovan.

LYCKA TILL!
Mvh/ Johanna

Jessica sa...

Man får gratulera! Ni har ju några år på nacken så det var väl på tiden :) Lycka till och hoppas er dag blir alldeles underbar!

Tant brun sa...

Hej svejs!
Nu har jag en liten fråga som jag tänkte att du kanske kan hjälpa mig med...hur gör man för att få till det så att man ser bilder på när det blir nya inlägg på dom bloggar som man följer...hängde du med på mitt försök till förklaring:-)
Vore jätte snällt om du kunde hjälpa..lite jobbigt å behöva gå igenom alla hela tiden:-)
Kramar A

Tant brun sa...

Jätte stort tack för hjälpen!
Ha det gott:-)

Berith sa...

Hej Johanna!
Så det är officiellt nu, det är bara att önska lycka till och mitt erbjudande står kvar bara så att du vet.
Ha en fortsatt trevlig semester.
Kram Berith

Anonym sa...

Hej igen,

tusen tack för ditt svar! Har varit på semester och därför inte läst det förrän nu. Ska åka till färgaffären och införskaffa rejält med färg redan imorgon :-)

Jag har ett vardagsrumsbord och ett vitrinskåp som är betsade bruna och som vi nästan hade tänkt göra oss av med men nu ska jag gå lös på dem.

Ni har det verkligen jättefint hemma och du har lyckats så bra med din målning av möblerna. Tack snälla för att du svarade!

Mvh Sofia