lördag 26 februari 2011

Sol & värme!

I morse då jag vaknade slogs jag av solstrålar som fullkomligt fyllde sovrummet med hopp om vår. Gick ned, bryggde kaffe och tittade på termometern. -4 grader & sol. Yeeay! Så efterlängtat och så fullkomligt underbart. Idag laddas det för uteaktiviteter, den saken är klar.


Bakade i veckan maca-kakor som en vän på jobbet tipsade mig om. Receptet hade tydligen vunnit 1:a pris i Lands SM i småkakor 2011. Och ja, jag kan förstå varför!




Maca-kakor
Cirka 24 stycken

Ingredienser:
2 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
2 msk sirap
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade maca -damianötter, gärna salta
50 g vit choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop socker, smör och sirap poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner det i sockerblandningen.
Hacka macadamianötterna och den vita chokladen grovt för hand. Rör ner bitarna i smeten.
Ta hjälp av ett matskedsmått när du ska mäta hur stora kakorna ska bli. Fyll ett mått strax över kanten. Tryck inte för mycket och för hårt i matskedsmåttet för då kan det vara svårt att få ut dem. Det blir ungefär 12 kakor per plåt. Lämna lite utrymme mellan varje kaka eftersom de fl yter ut lite grann.
Klicka ut kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 5–6 minuter i en vanlig ugn eller 4 minuter i en varmluftsugn. Kakorna ska få en väldigt svag brun färg i kanterna, då är de klara.
Flytta över kakorna till ett galler direkt när de är klara. Då blir de sega och frasiga. Var försiktig för de är väldigt mjuka när de kommit ut från ugnen. Låt svalna.

Tips:
Prova också med mörk choklad i stället för vit eller använd både och!



Ikväll blir det lördagsmys för hela slanten. Varm brieosttårta med tomatsalsa. Ett beprövat och försvinnande gott recept. Prova vettja!



Ingredienser
1 st brietårta

Tomatsallad:
4 st tomater
1 st rödlök
6 st stora bladfärsk basilika
1 msk balsamvinäger
1.5 msk olivolja
salt
peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg brietårtan i en lagom stor ugnsfast form.
Skiva tomaterna och finhacka löken.
Strimla basilikan.
Blanda ihop salladen med övriga ingredienser.
Salta och peppra.

Lägg tomatsalladen på brietårtan och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Brietårtan ska bli riktigt mjuk och krämig. Känn efter i mitten så att den verkligen har mjuknat.



Det är gott att servera några knapriga kex till.



Kanske något till kvällens melodifestival?

Ha en go dag!


Tjillevippen!


/ Johanna

1 kommentar:

Nanna sa...

Åh vad mycket gott! Det här måste jag lägga i mina favoriter mappen. :)