tisdag 1 mars 2011

Mars månad!

Ja så var vi vips inne i mars månad då. Underbart säger jag om det. Jag vinkar gladeligen bort denna lååånga, kalla vintern, och välkommnar med öppen famn sol och takdropp. Senaste dagarna har varit fantastiska. Sol och runt 4 grader sedan i lördags. Fint som snus är vad det är!
Vad som är mindre positivt är att sonen blivit krasslig igen... Han åt klart sin 10 dgr långa penicilin-kur mot scharlakans-feber i söndags och nu i går kväll så hade han jätteont i halsen och feber återigen. Ska ringa sjukvårdsrådgivningen i morgon och höra om det kan vara så att penicilinkuren blev för kort och att det kanske behöver kuras mera. Ja, jag vet inte?
Då solen så smått har börjat titta fram så börjar jag genast planera sommarbestyr. Hittade denna torkvindan som tror jag ska göra ett försök med att knåpa ihop. Vi har visserligen en torkvinda, men det är den klassiska tråkiga snurrmojängen i stål. Inte det minsta rolig att titta på. :-)
Med denna skapelse så borde det ju bli ett rent nöje att hänga tvätt, eller!? Nåja, lite roligare blir det i alla fall...
Se beskrivning här:
http://www.alltihemmet.se/Artiklar/TORKVINDA-i-tra/


Har hittat mig en ny matgrupp! Den är tänkt att flyttas in i vardagsrummet, målas vit och bytas klädsel på. Den nuvarande matgruppen flyttas till köket och den i köket åker ut på blocket. Det har varit en himla ruljans på matbord här hemma dom senaste åren, jag undrar när jag ska komma till ro? :-) Men ombyte kommer alltid att locka mig då det handlar om inredning, det är roligt att förnya, och kommer nog alltid att så vara.


Till helgen planerar jag att göra en italiensk afton här hemma som ska avslutas med den italienska efterrätten Tiramisu.
Jag har aldrig tidigare gjort den men tycker det låter oerhört gott.
Finns det möjligtvis någon här som kan det här med tiramisu och som kan råda mig om vilken alkoholhaltig dryck som egentligen är att föredra, för det varierar kraftigt i de olika recepten jag har sett. Det har innehållit allt från kahlua, rom , konjak, ammaretto eller som receptet nedan med marsalavin... Man vill ju lixom göra det rätt från första början.


Antal portioner: 6-8 port

Ingredienser
4 st äggulor
4 msk florsocker
1 dl marsalavin
500 g mascarponeost

10 st savoiardi kex
2-3 dl espressokaffe

Kakao till att pudra på toppen

Gör så här
1. Vispa gulor och florsocker fluffigt och poröst.

2. Blanda mascarpone och marsalavin.

3. Vänd samman med äggsmeten.

4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem.

5. Doppa hastigt halverade savoiardikex i kaffet.

6. Varva smet med kex i en stor ugnsform eller i portionsglas.

7. Pudra Tiramisun med kakao innan serveringLEV Å MÅ!
/Johanna

2 kommentarer:

Nanna sa...

Har inte gjort det med marsalavin men med konjak och det var supergott! Kahlua var också gott!

dagliga smulor sa...

Hoppas allt är bra, trots bloggfrånvaron. Kram