söndag 25 december 2011

Nu är glada julen slut, slut slut.... och lite nyårsplanering


Ja, det var den julen det... Känns allt lite vemodigt. Men man vet ju att den kommer igen nästa år igen. Den har varit så mysig och så avslappnad detta år. Har inte upplevt det stressigt alls. Mycket till grund av att vi vare sig ha behövt fixa & trixa med något julbord samt att 90 % av julklapparna inköptes på nätet. Superbekvämt!
Jag kommer dock att sakna julkalendern "Tjuvarnas jul". Jösses, vilken 10 poängare! Jag var mer angelägen än barnen att se den. Det här får SVT svårt att slå.

Nu har nyårsförberedelserna tagit vid ch jag planerar och funderar på främst menyn. Har knåpat ihop en 3 rätters som jag tror kan funka. Varmrätten har vi testlagat så den kan jag absolut rekommendera. Det är min kära syster med familj som kommer att dela denna afton med oss här hemma.

FÖRRÄTT:

SKAGENTÅRTA

Ingredienser

BOTTEN:
200 g kavring
75 g smält smör (eller margarin)

FYLLNING:
200 g cream cheese(eller ph iladelphiaost)
250 g kesella
3 msk färskriven pepparrot
300 g skalade hacka de räkor
150 g hackade kräftstjärtar
1/2 dl finklippt dill
1/2 tsk salt
1 krm peppar

DEKORATION:
50 g stenbitsrom
dillvippor
ev några räkor eller kräftstjärtar

Gör så här

Smula ner kavringen i en mat beredare.

Smält matfettet. Blanda samman matfett och kavringsmulor till en deg.

Tryck ut i en rund form med avtagbar kan t ca 24 cm i diameter. Låt formen stå svalt i minst 1 timme.

Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen, rör om noga så att det fördelas ordentligt.

Bre ut fyllningen över bottnen, använd en slickepott eller palett för att få en jämn och slät yta. Låt vila svalt i ett par timmar eller över natten. Dekorera och skär i tårtbitar.

Tips! Smaksätt gärna räkorna med juic en från en pressad lime, en aning kaje nnpeppar och salt. Låt detta dra en stund innan räkorna hackas och blandas med övriga ingredienser.

VARMRÄTT:

OXFIL`E MED TRYFFELSMÖR, POTATIS- OCH JORDÄRTSKOCKSKAKA,

HARICOTS VERTS
OCH PORTVINSSKY

Ingredienser

Oxfilé med tryffelsmör

Frästa haricots verts

Portvinssky

Gör så här

Oxfilé med tryffelsmör

  1. Dagen före nyårsafton: om oxfilén är fryst, lägg den i kylen dagen före nyårsafton och låt tina långsamt.
  2. Skala och finstrimla vit- och schalottenlök. Stek i olja. Låt rinna av på hushållspapper.
  3. Vispa smör och citronjuice luftigt med elvisp. Tillsätt lök, persilja, tryffelolja och salt. Blanda väl.
  4. Fördela smöret på smörpapper och forma till en rulle. Ställ i kylen. (Obs! Stor sats smör, det blir nog över men det kan säkert snart avnjutas.)
  5. Nyårsafton, ca 2 timmar före servering: putsa köttet och skär i ca 5 cm tjocka skivor. Salta och peppra köttet. Bryn det i smör och olja i en stekpanna 3–4 minuter på varje sida. Ställ åt sidan.
  6. Strax före servering: stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen (175°C) tills innertemperaturen är 58–65°C (rosa–genomstekt).
  7. Ta ut och låt vila tills alla tillbehör är upplagda på tallrikarna. Skär varje köttbit horisontellt på mitten. Lägg en skiva av smöret mellan köttskivorna.


Frästa haricots verts

  1. Dagen före nyårsafton: ansa och koka haricots verts ca 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Skala och skär bananschalottenlökar i tunna klyftor. Ställ i kylen.
  2. Vid servering: fräs löken i olivolja i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt haricots verts och fräs ytterligare 3–4 minuter. Krydda med salt och peppar.


Portvinssky

  1. Dagen före nyårsafton: skala och hacka rotselleri, morot , rödlök och vitlök. Klyfta tomaten.
  2. Bryn grönsakerna i olja så att de får lite färg. Häll på vinägern. Rör om. Koka tills vätskan får en sirapsliknande konsistens.
  3. Häll på portvinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår. Tillsätt kalvfond och vatten. Låt småkoka 10–15 minuter.
  4. Vispa ner maizenaredningen. Sila av. Låt svalna, täck ö ver och ställ i kylen.
  5. Nyårsafton, strax före servering: koka upp såsen, vispa ner kallt smör. Smaka av med salt och peppar.

Servera oxfilé med tryffelsmör, haricots verts och portvinssky med en Potatis- och jordärtskockskaka.

DESSERT:

Saffranspannacotta med hallon

Ingredienser

2 1/2 blad gelatin
5 dl mellangrädde

1/2 dl strösocker

1 påse saffran ca 0,5 g

1 vaniljstång

hallon

Gör så här

Låt gelatinet ligga i kallt vatten i 5 min.
Koka upp grädde och socker i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen.
Lyft upp gelatinet och rör ner det i gräddblandningen så att det smälter. Rör ner saffran och den urskrapade vaniljstången.

Häll gräddblandningen i små vattensköljda glas eller formar. Låt det stelna i kylen i minst 4 timmar eller tills nästa dag.

Stjälp ev upp puddingarna eller servera dem direkt ur glasen.
Serveras med hallon.


God fortsättning & Gott Nytt År!!!

/Johanna

1 kommentar:

Att ha det gott sa...

Du undrade om en tyllkjol i min blogg
Det är inte jag som har kjolen om du frågar mamman till dottern kanske hon har kvar den länken dit finns i inlägget