söndag 19 februari 2012

Ligger på plus

SMHI hade utlovat riktigt busväder efter norrlandskusten i dag, men det verkar ha blivit ändrade planer. Plusgrader och vindstilla. Ja, jag klagar inte. Vi har på morgonen lirat fotboll och bakat sockerkaka, som dessvärre blev vädigt degig. Måste ha varit fel på receptet ;-).

Igår kväll tittade vi på melodifestivalen och förvånades över Björn Ranelids finalplats. Men mest road var jag över Gina´s kommentar till Ranelid. -Har du varit på solen, eller?

Melodifestivalens höjdpunkt :-)

Nästa helg ska jag ut med Nina på gallej, det är minsann inte ofta, så det ser jag mycket fram emot! Det är medlemsfest med Friskvårdskompaniet på Allstars/Mollys med middag och underhållning. Jag är såklart peppad till tusen. Kul! Jag har btw varigt riktigt idog med löpandet denna vecka, 5 dagar har det löpts. Visserligen bara ca 20-25 min per gång men ändå. Jag måste nog vara nöjd med det lilla :-).

Glöm nu inte att det är fettisdag på tisdag (21/2). Det här receptet är jag lite nyfiken på att testa;

Hjortronsemlor

Mängd: 20 st minisemlor

Semlebröden:

75 g smör

3 dl Norrmejerier Mjölk

2 tsk hel kardemumma

¾ dl strösocker

1 krm salt

1 ägg

25 g jäst för söta degar

ca 9 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 uppvispat ägg till pensling

Instruktioner:

Smält smöret. Häll i mjölk och värm till 37°. Stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg i mjölken. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt resterande degvätska och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och sedan varje degbit i 10 delar. Forma till små runda bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda ca 5 minuter tills de fått fin färg.

Fyllning:

200 g mandelmassa

1 msk Norrmejerier Mjölk

3 dl Norrmejerier Vispgrädde

1 dl hjortronmylta (sylt)

1 msk florsocker

till dekoration: några hjortron, citronmeliss

Instruktioner:

Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite av innehållet. Blanda det med mandelmassa och mjölk. Vispa grädden lätt och blanda med hjortronmyltan. Fyll bullarna med mandelmassa och spritsa eller skeda på grädden. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Dekorera gärna med hjortron och citronmeliss.


Trevlig söndag!

/ Johanna


2 kommentarer:

Jannica sa...

Nej, nej, nej! Man får inte förstöra semlan med massa konstiga ingredienser! Det ska va traditionell deg med kardemumma och fyllningen ska va mandelmassa och grädde. Punkt! ;-)

Johanna sa...

Haha! Vad du är konservativ, Jannica! Håller dock med dig till viss del. Jag är för traditioner, men ombyte förnöjer. Och det ena behöver ju inte utesluta det andra :-). Hoppas allt är bra med er och magen!